Korvhantverks Fatabur är en ekologisk charkdestination på östra Orust i Bohuslän, med charkuteri, gårdsbutik, restaurang & köksträdgård, som öppnat sommaren 2023 i en ombyggd gammal lada.
Vilka är då vi som driver Fatabur? Jon & Catarina Randow heter vi, och vi har drivit det ekologiska charkuteriet Korvhantverk i ett drygt decennium. Under detta decennium har det producerats medaljbelönad chark (exempelvis 6 guldmedaljer i SM i Mathantverk och Gastronomiska Akademins diplom), och fokuset har hela tiden varit på REN mat, dvs mat utan tillsatser och nitrit, som på samma gång ska vara grymt god.
När Korvhantverk behövde lämna lokalerna i Slakthusområdet i Stockholm 2021 (där skulle bli bostäder), behövde vi tänka nytt och annorlunda, och raskt beslutade vi oss att bygga om ladan, vid det gamla släkthuset vi köpt, till charkuteri, gårdsbutik & restaurang. Sedan tog det längre tid än vad vi trodde, men nu äntligen är vi här!
Varför tror vi oss då om att driva en restaurang på ett bra sätt? Jo, båda har bakgrunder i besöknäringen, där Jon länge jobbade som kock & köksmästare på Stockholms bättre krogar, och Catarina har spenderat stora delar av sitt yrkesliv på 4- och 5-stjärniga hotell.
Varför Orust? Jo, Catarina, och hela hennes stora släkt, är från Orust & Myckleby (barndomshemmet var lärarbostaden i nuvarande Allmagsgården), så när det var dags att lämna Stockholm, efter 30 år i förskingringen, var en hemflytt helt naturlig. Jon, å andra sidan, får numera se matcherna för favoritlaget Hammarby på distans, men kan å andra sidan frekventera bortamatcherna i Göteborg med omnejd.
Till Korvhantverks Fatabur hör också en stor köksträdgård (en omgjord gammal hästhage) där vi odlar våra egna kryddor & téer och där det, vad det lider, ska finnas en fruktträdgård som lite liknar den som fanns på denna plats för 100 år sedan. Korvhantverks Fatabur ligger nämligen på de gamla markerna tillhörandes Kåröds Säteri, där mangårdsbyggnaden revs för länge sedan, men där historiens vingslag kan höras på kullen i hästhagen. Här startade också uppfinningen av tumstocken, udda nog, då själva uppfinnaren Karl Hilmer Johansson Kollén växte upp i säteriets sidobyggnad, precis bredvid Fatabur. Boken om honom kommer att säljas i vår gårdsbutik. Välkomna!